Pszichoszomatika

Pszichoszomatika – betegségeink szimbóluma

A pszichoszomatika – betegségeink szimbólumának értelmezése, mint új tudományág -, nézőpontjából minden betegség valamilyen lelki konfliktus testi megjelenési formája. Legyen az akár fogfájás, gyomorbetegség, fejfájás, allergia, asztma, reuma, viszketegség vagy magas vérnyomás, stb., – mindezek hátterében pszichés zavarok állnak, sőt, azt is hozzá kell tennünk, hogy még az országúti balesetek  sem történnek velünk “véletlenül”.

A tudat

A pszichoszomatika szerint, a testben mindig a tudat információi manifesztálódnak, ezáltal láthatóvá, érzékelhetővé válnak. Az hogy a pulzus, a szív bizonyos ritmust követ, hogy a test hőmérséklete állandó, hogy  a mirigyek hormonokat ürítenek vagy a test ellenanyagokat termel, nem magyarázható magából az anyagból, akárhogy is szeretnénk. Ez a pszichoszomatika alapvető kiindulási pontja. A sorrend soha nem az, hogy a testben adrenalin termelődik, és ezt követően izgatott állapotba jövök, hanem fordítva. Első lépésként maga az izgalmi állapot lép fel, majd adrenalin termelődik, azaz mindig a tudat utasítására  indulnak meg a testi folyamatok.

Az egészség és a pszichoszomatika

A pszichoszomatika elméletének alapja, hogy a test működése mindig azoktól az információktól függ, melyeknek kiindulópontja az emberi tudat. A különféle testműködések harmonikus összjátéka során jön létre azután  az a minta, amelyet egészségnek nevezünk.

Betegség és a pszichoszomatika

A betegség olyan emberi állapot, amely arra utal, hogy tudatunk szintjén valami nincs rendben, illetve nem harmonizál. A betegség tehát azt jelenti, hogy letértünk a harmónia – az egyensúly – útjáról, illetve kérdésessé tettünk egy addig kiegyensúlyozott rendet. A harmónia zavara azonban mindig a tudatban, az információk szintjén áll fenn, a testben csak megmutatkozik. A test ily módon csak egy megjelenítési vagy megvalósítási szint,  amely a tudatban lejátszódó folyamatokat és változásokat tükrözi.
Félrevezető tehát azt állítani, hogy a test beteg! Beteg csak az ember lehet – s betegsége a testében, mint tünet jelentkezik. Ha egy tragédiát bemutatnak, akkor sem a színpad tragikus, hanem a darab.

Tünet és a pszichoszomatika

Maga a tünet nem más, mint jelzés és információhordozó. Megjelenésével életünk addigi folyását megszakítja, s arra kényszerít bennünket, hogy figyelmet szenteljünk neki. A tünet azt jelzi, hogy  teljes emberként vagyunk betegek, azaz, belső lelki erőink zökkentek ki egyensúlyukból.
A tünet tudatja velünk, hogy valamire szükségünk van, hiszen ha nem lenne szüksége semmire, egészséges lenne, azaz egész és teljes. Ebben felbecsülhettelen értékű segítség a pszichoszomatika, pszichoszomatikus  tanácsadás, aminek segítségével megtalálhatjuk, megfejthetjük, hogy mit akar üzenni a betegségünk. Na persze a folytatás, mindig kérdés marad. Mindez azt jelenti, hogy a szakma ismét dilemmákkal küzd, azaz nem látja a továbblépést. Itt jön képbe a hipnózis, mint egy kivételes és nagyszerű eszköz, aminek segítségével megoldható az érzelmi transzformáció, akár regressziós, vagy egyéb speciális hipnózis technikák alkalmazásával.
A pszichoszomatikus betegségelemzés hipnózissal párosítva rendkívül hatékonyan képes előmozdítani a gyógyulást, de ez a munka is – mint minden más – kitartást igényel.
A betegség és a gyógyulás olyan fogalompár, amely kizárólag a tudatra vonatkozik, a testre nem alkalmazható – a test nem lehet sem beteg, sem egészséges. A testben csak a megfelelő tudatállapotok tükröződnek.

Másként gondolkozni…

Betegségeink szolgálnak minket, a betegségek információkkal látnak el mindenkit. Kérdés az, hogy meglátjuk-e, képesek vagyunk-e tudatosítani, felfigyelni ezekre az üzenetekre. Szándékunk soha ne az legyen hogy  legyőzzük, hanem hogy saját hasznunkra használjuk fel betegségeinket.
Betegnek lenni
A betegség, mint járható út – önmagunk felfedezésével illetve megismerésével kapcsolatban -, önmagában véve se nem jó, se nem rossz, hiszen mindig az érintett személytől függ, hogy mit kezd vele. Tanul-e a saját tüneteinből és fejlődik-e általuk, vagy sem.
A betegségek értelmezése nem más, mint az árnyékkal végzett munka, és ezért gyakran kellemetlen. Ha egy betegségértelmezés találó és pontos, akkor arra spontán elutasítással reagálunk. Ha  viszont egy értelmezés első hallásra kellemesnek tűnik, akkor vagy nem helyes, vagy nem elég mély.
Pszichoszomatikus tanácsadás, pszichoszomatikus terapeuta
Mindenki képes arra, hogy saját testén rámutasson arra a helyre, ahol a probléma rejtőzik. Átvitt értelemben a pszichoszomatikánál, pszichoszomatikus tanácsadásnál is erről van szó, miszerint rámutat  a képzeletbeli sebre, mely segítségével a tudatalattit megvilágítja, hisz minden betegség mögött ez a láthatatlan világ rejtőzik.
Peter Altenberg szavaival élve “a betegség a sértődött lélek jajkiáltása”, ezért a teljes gyógyulás érdekében azt is igen fontos kideríteni, hogy mi az, ami “megsértette” a lelket. Mi az amit üzenni  akar testi szinten számunkra, mi az amire rá akar világítani, mi az, amin változtatnunk kellene, ezáltal betegségeink segítségével mindenkori életfeladataink nyomára tudunk bukkanni.
Felelősség
A pszichoszomatika, a pszichoszomatikus tanácsadás senki válláról nem kívánja levenni a felelősséget, éppen ellenkezőleg, lehetőséget kíván nyújtani a teljes gyógyuláshoz, mint kiegészítő tevékenység, illetve hogy a kliens kezébe vegye élete feladatait.
A pszichoszomatika abban kíván segíteni, hogy “átlássunk a szitán”, amikor betegségeinket alibiként vagy menekülési útvonalként próbáljuk használni. Segít abban, hogy megláttassa velünk a bennünk  rejlő kihívást, hisz aki nem bújik ki a kihívás alól, azt maga a sors is támogatja. (felhaszn. forrás: Rüdiger Dahlke)

Pszichoszomatikával foglalkozó terapeuta

A pszichoszomatikával foglalkozó terapeuta, a lélek és a test egységét térképezi fel és a klienssel karöltve megfejtik a fennálló betegség szimbolikus jelentését, majd hipnózissal, hipnomeditációs terápiával, metafizikai hipnoterápiával visszaállítják a tudat egyensúlyát,melynek következtében  a betegség, mint jelentéstartalom, “léleküzenet”, beépül a kliens életvitelébe.
A pszichoszomatika álláspontja szerint a mai, modern kutatásokat felhasználó orvostudomány eszközeivel karöltve lehet a teljes, és végleges gyógyulást, egészséget elérni.

Mi az “árnyék”..?

Mi az “árnyék”? Mindaz, amit nem akarunk a tudatunkba beengedni, és amiről úgy hisszük, ha nem veszünk róla tudomást, azzal meg is szüntettük. Érzelmi válságunk a szó eredeti értelmében a másik oldalra vagy – C. C. Jung – meghatározásával  élve, az árnyékba kerül. Az árnyék következésképp mindazt tartalmazza, amit nem akarunk tudomásul venni és elfogadni,  mindinkább megpróbálunk elnézni felette, azaz futunk önmagunk elől. A pszichoszomatika segítségével ezt az “árnyékot” térképezzük fel, fejtjük meg, hozzuk a felszínre.

Pszichoszomatika: milyen betegségekre lehet hatékonyan alkalmazni..?

Betegségek, melyekre alkalmazható a pszichoszomatikai tanácsadás, ahol a terapeuta segíteni tud:
– fertőző(bakteriális, virális) betegségek
– légúti betegségek (influenza, köhögés, tüdőasztma)
– emésztéssel kapcsolatos betegségek (fogak, nyelés, hányinger, hányás, gyomor, belek, hasnyálmirigy, máj, stb..)
– érzékszervekkel kapcsolatos betegségek (szem, fül)
– fejfájás, migrén
– bőrbetegségek
– veseelégtelenségek
– szexualitással kapcsolatos betegségek és terhesség, menstruációs panaszok, álterhesség, terhességi problémák- szülés szoptatás,   sterilitás, menopausa, klimatérium, frigiditás, impotencia, korai magömlés)
– szív és érrendszeri betegségek
– mozgásszervek és idegek
– balesetek
– pszichés tünetek mint pl. idegkimerülés, depresszió, szorongás stb…
– rák, daganat

Mikor keressük fel a pszichoszomatikus terapeutát?

– ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk kilábalni egy betegségből
– ha észrevesszük,  hogy kisebb megszakításokkal ugyan, de ” folyamatosan” küzdünk valamilyen tünetekkel
– ha a gyógyszeres kezelés ellenére sem gyógyulunk, vagy egyik betegségből a másikba esünk
– súlyos, “reménytelennek” tartott állapot során
A pszichoszomatikus terapeuta feladata, munkája, célja a betegség szimbolikájának feltárása, vagyis a teljesség felé vezető út segítése.
Az oldal írásának forrása, tanárom, Jankai János: http://hipnozisterapia.hu/hu/node/pszichoszomatika