Bach virágterápia

bach-flower

Fizikai testünk helytelen, megterhelő táplálásával, rossz étkezési szokásokkal, szervezetünkben salakanyagok halmozódnak fel, ami hosszú távon megbetegedésekhez vezet. Lelkünk helytelen „táplálása”, pl félelem, szorongás, stb. is „salakanyagokat” halmoz fel és így nem csak testileg, de lelkileg is megbetegítjük magunkat.
E szelíd gyógymód által testi-lelki egyensúlyunk ismét helyreállítható.

Dr. Bach 38 lelkiállapotot különböztet meg, bár kihangsúlyozza, hogy ezek tisztán, önmagukban a lehető legritkábban fordulnak elő, általában ezek keverékeivel állunk szemben. Nem arról van szó, hogy ez a 38 állapot minden esetben káros, negatív vagy főleg
elítélendő.

bach flower and bottle

Ezek a lelkiállapotok – amelyek tehát önmagukban pozitívak vagy negatívak -, állnak a betegségek testi tüneteinek hátterében, ezekre kell hatnunk. A 38 lelkiállapotot 7 nagy csoportba sorolja, a jelenség típusa szerint. Ezek a csoportok a következők:

  • Félelem,
  • Bizonytalanság,
  • Érdektelenség,
  • Magányosság,
  • Túlzott érzékenység
  • Kétségbeesés,
  • Túlzott aggodalmak

Jellemzők:
Dr. Bach egyszerűen azt szerette volna elérni, hogy megértsük: A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATÓ!38 virágeszencia található a rendszerben, melyek mindegyike egy-egy érzéshez, kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.

A 38 eszencia ismerete viszonylag könnyen megérthető

Az aktuális lelkiállapottal foglalkozik. Ép testben ép lélek és szellem lehetne a mottója.
Nem szükséges előképzettség, az otthoni patika része lehet, Angliában és az USA-ban előszeretettel alkalmazzák a családok.
Csak vadon élő növények virágait használta fel Dr. Bach. Többnyire a virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba.
Az eszenciák előállítása a napoztatásos és a forralásos módszerrel történik. A Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
Túladagolás nem lehetséges– ha véletlenül az egész üveget elfogyasztanánk, akkor sem történne semmi probléma. Gyermekek és felnőttek számára is biztonságos kezelési módszer.
Rendkívül sokféle módon diagnosztizálható, mely esszenciák alkalmazandóak. Itt említhetjük a kineziológiát (izomteszt), ingát, kártyát,s tb.
Mind a hagyományos orvoslás, mind a természetgyógyászati módszerek hatékony kiegészítése lehet a Bach-virágterápia.

Hogyan készülnek a cseppek?

Dr Bach. kétféle módszert alkalmaz az esszenciák készítésére. A virágterápia eszenciákból nem hígításos, illetve dinamizálásos („rázogatás”) módszerrel vonják ki az az adott növény lenyomatát, hanem a gyógynövény virágzatának
napoztatásos vagy
forralásos módszerével.

bach bottle drop

Az így kapott eszencia, azaz energetikai információ, a mentális közegünkkel lép energoinformatikai kapcsolatba, ugyanazzal a közeggel, mint a homeopátia magas potenciálú alkati szerei

Ki volt Dr. Bach?

bachDr. Edward Bach angol homeopátiás orvos 1930 és 1936 között dolgozta ki új gyógyítási rendszerét, amely a betegségek kezelésének szinte minden területén forradalminak nevezhető újításokat hozott. Rendszerét a mai napig az õ neve után nevezzük Bach-virágterápiának.

Módszerének lényege a homeopátia „magasabb rezgésre való felemelése” és lényeges leegyszerűsítése.

„Gyógyítsd tenmagad” – „Ismerd meg önmagad”

Az előbbi idézet volt Edward Bach mottója. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha a megfelelő Bach-virágterápiás keveréket csepegtetem magamnak, hanem meg kell lennie bennem annak az elhatározásnak is, hogy meg akarok gyógyulni. Saját magam vállalok felelősséget a gyógyulásomért. Nem háríthatom a felelősséget az orvosra, terapeutára vagy a gyógyszerre. A lelkemmel kell harmóniába kerülnöm, amihez a Bach-virágterápia jó segítség, de önmagában nem elég.
Dr. Bach egyszerűen azt szerette volna elérni, hogy megértsük: A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATÓ!

“A betegség valamilyen behatásra adott válaszreakció. Átmeneti sikertelenség, boldogtalanság, mely akkor lép fel, ha másoknak megengedjük, hogy megzavarjanak életcélunk megvalósításában, vagy ha kétkedést, félelmet vagy akár közönyt ébresztenek bennünk.”

A terápia célja:

  • Önismeret: A páciens önismerethez való segítse, és azokra az alapvető tévedésekre és hibákra való rámutatás, amelyeket jelen pillanatban is elkövet.
  • Öngyógyítás: A terapeuta segítségével a páciens maga kezelhesse betegségeit, mivel szerinte erre mindenki maga képes csak igazán.
  • Lélekgyógyászat: Lelkemmel harmóniába kell kerülnöm, megnyugszom és látóköröm kitágul a világ felé.

Egyszerűen megérthető leírásainak is köszönhető, hogy ma a virágeszenciák Nyugat-Európában (főként természetesen Angliában) és Amerikában magától értetődően részét képezik a házi patikáknak, amellett, hogy számos orvos, pszichiáter és természetgyógyász alkalmazza ezeket praxisszerűen is. Hazánkban is egyre ismertebb terápia.

Mikor fogom jobban érezni magam?

“Igazi gyógyulás nem létezik az élethez való hozzáállás megváltoztatása nélkül lelki béke és belső boldogság nélkül.” (Dr. Edward Bach)

Ne legyünk türelmetlenek, ez egy nagyon fontos dolog. Minden ember más, más problémákkal, más élethelyzetekkel szembesül, nem mindenki reagál ugyanabban az ütemben a Bach virágesszenciákra. Van, aki az életben is lassabb, óvatosabb, a másik pörgősebb, határozottabb, így a cseppek szedésének időtartama és hatása is egyénenként változik.
Ha pillanatnyi az érzelmi kilengésünk, akkor az esszencia bevétele után akár pár pillanat múlva is észlelhetjük a változás pozitív mivoltát.

Lehet azonban, hogy a probléma mélyen ered, ebben az esetben napokig, vagy akár hetekig is eltarthat, mire érezzük a hatást, hiszen a virágesszenciák fokozatosan és gyengéden érik el hatásukat. Nem feltétlenül biztos, hogy úgy érzékeljük a változást, mint egy villámcsapás, hanem az kiéleződött helyzetek harmonikusabbá válnak. Előfordul, hogy a közvetlen környezet érzékeli a változást, és Ön még nem. Tisztább, harmonikusabb gondolkodás lesz jellemző, a problémamegoldó képesség javulását észleljük, stb.

Általában 3 hétre elegendő egy esszenciakeverék. Ezután érdemes átgondolni, hogy mennyire érezzük a változást, tovább kell e szedni ugyanezeket az esszenciákat vagy esetleg már másra van szükség. Ha két hét után enyhén is, de érezzük a változást, ebben az esetben mindenképpen tovább kell szedni a keveréket. Ha nem érez semmit, át kell értékelni, hogy jó volt e a választás, mi az amit esetleg nem vettünk figyelembe, és ha kell, új keveréket kell készíteni.

A nagyjából 3 hetes kezelés után az is teljesen természetes, ha esetleg egy másik kezelendő helyzettel találjuk magunkat szemben, miközben az előző már feloldódott. Úgy is elképzelhetjük, hogy ha több, lelkünket megterhelő tényező van, ez úgy borul ránk, mint egy kemény páncél, és csak szépen lassan bonthatjuk le ezeket a burkokat. Legyünk türelemmel önmagunkkal szemben!

Mellékhatásuk nem ismeretes a virágesszenciáknak, azonban, mint ahogy fent is említettem, előfordulhat, hogy az első keverék szedése után, más, korábban elnyomott tünetek kerülnek felszínre. A szervezet ilyenkor szabadul meg a már évek óta felhalmozódott lelki méreganyagoktól, de tartsuk mindig szem előtt, hogy a méregtelenítés fontos, hiszen meg akarjuk szabadítani testünket és lelkünket, hogy ismét szabadon „lélegezhessen”.

 bachbottlesinbox

Bach-virágok 38 pozitív (rezgés) üzenetei

1. apróbojtorján (az őszinteség virága)
2. rezgőnyár (a sejtelem virága)
3. bükkfavirág (a tolerancia virága)
4. kisezerjófű (a szolgálás virága)
5. kékgyökér (az intuíció virága)
6. cseresznyeszilva (a higgadtság virága)
7. vadgesztenyerügy (a tanulás virága)
8. katángkóró (az anyaság virága)
9. iszalag (a realitás virága)
10. vadalma (a megtisztulás virága)
11. szilfa (a felelősség virága)
12. tárnics (a hit virága)
13. Gorse-Sülzanót (a remény virága)
14. hangafű (az identitás virága)
15. magyal(a szívet megnyitó virága)
16. jerikói lonc (a múlt virága)
17. gyertyán (a tetterő virága)
18. nebáncsvirág (az idő és türelem virága)
19. vörösfenyő (az önbizalom virága)
20. bohócvirág (a bátorság virága)
21. vadrepce (a fény virága)
22. tölgy (a kitartás virága)
23. olajfa (a megújhodás virága)
24. erdei fenyő (az önmagunk elfogadásának virága)
25. vörös virágú vadgesztenye (az önállósodás virága)
26. napvirág (a kitörés virága)
27. forrásvíz (a rugalmasság esszenciája)
28. egynyári szikárka (az egyensúly virága)
29. ernyős madártej (a vigasz virága)
30. szelídgesztenye (a megváltás virága)
31. vasfű (a lelkesedés virága)
32. szőlő (a tekintély virága)
33. dió (a világra segítő virág)
34. békaliliom (a kommunikáció virága)
35. fehérvirágú vadgesztenye (a gondolkodás virága)
36. rozsnok (az elhívatottság virága)
37. vadrózsa (az életkedv virága)
38. fűzfa (a sors virága)