A Tarot kártya hallatán sokaknál a varázslás, jóslás, szemfényvesztés fogalma ugrik be, vagy egy buta kis játék, pedig, ezeken a tévhiteken túl, egy csodálatos önfejlesztő eszköz rejlik. Egy képi jelekkel, szimbólumokkal telített rendszer a tarot, melynek eredete visszanyúlik az 14. századra.

Ami igaz, az igaz, eredetileg egy kártyajáték volt az olasz nemesek körében, de mára igazi önismereti kelléké nőtte ki magát. A logikán, az értelmező elmén túlmutat, bekapcsolja az intuitív, megérző oldalt és megnyitja a képzeletet, ezáltal a végtelen lehetőségek birodalmát.

„Az intuíció az nem gondolkodás, se nem logika által érkezik meg. Egy olyan módon érkezik meg, amit nem tudunk megmagyarázni. Ez szoros viszonylatban áll a kreativitással és az ihletettséggel. Az ihletettség szintén arról a helyről jön. Ez adott a számodra. (Ez adott) minden nagy művésznek, zenésznek, írónak, sőt még a nagy tudósoknak is, akik olyan mély felfedezéseket tettek, amik forradalmiak voltak – mint Einstein.”

(Eckhart Tolle)

Személy szerint, nem hiszek abban, hogy a kártyák azok, amik csodával bírnak, abban hiszek, hogy a csoda maga az olvasójuk, értelmezőjük. Sok olyan nézet kering például, hogy más nem foghatja meg a kártyákat, mert akkor tisztítani kell a lapokat, stb. Én úgy gondolom, hogy minden hit, ami félelmen alapul és félelmet kelt bármilyen módon is bennünk, az korlátozó és előbb utóbb önbeteljesítővé válik. Minek hát ezeket a babonáktól duzzadó hiteket megtartani?!

A Tarot, a kritikus gondolkodást is erősíti és segít abban, hogy több nézőpontból is rá tudjunk nézni különböző élethelyzeteinkre. Mára, nagyon sokféle Tarot kártya létezik, de a legtöbbnek a képei, valódi élet eseményeit ábrázolják, még ha sokszor meseszerű köntösbe is burkolva. Ahogy bekapcsolja kreatív, intuitív oldalunkat, saját életeseményeink, kapcsolataink, vagy problémás élethelyzeteink is új megvilágításba kerülnek. Olyan megoldások, ötletek juthatnak eszünkbe, amiket racionális agyunkkal soha nem tudtunk volna előcsalogatni.

Ahány kártya, annyi képi jel, intuíció ‘bekapcsoló gomb’. Ezek itt a Bolond /Fool (0) lapjai:

A képzelet minden, pillanatkép az élet eljövendő eseményeibe.

(Albert Einstein)

Mindenki szíve joga, hogy a Tarotot a jóslás eszközeként használja, a személyes megtapasztalásom és ismereteim azonban azt mutatják, hogy ezen jóval túlmutat a valóság. Részben persze „jövőt jósolunk”, de ez csak az adott pillanatnyi jövőkép, egy tendencia, amikor képet formálunk egy még meg nem történt eseményről életünkben.

Akkor tehát, van a Tarot-ban a varázslás?

A szimbólumok, képek, színek olyan, már rég elnyomott vágyakat, álmokat is képesek felszínre hozni, amit lehet, hogy már évek, évtizedek óta eltemettél magadban. Ahogy pedig felismered ezeket és a tettek mezejére is lépsz, valójában igazi varázslóvá válsz. Ha valamit elképzelsz, ráérzel és még tett szintre is hozol, akkor tulajdonképpen mágus vagy Te magad, akkor és ott. Nem történt se titkos ceremónia és varázsigét se mormoltál el, mégis elindulnak a szinkronisztikus események és megtörténik a csoda. A képzelet valóssággá válik. Teremtesz.

 

Mit nyerhetsz azzal, ha megismered a Tarot világát?

Szinte mindenki képes arra, hogy a Tarot kártyát segítségül hívja élete kérdéseinek megválaszolásához. A kártyák használata, olvasása, igazából egy intuitív beszélgetés önMAGaddal vagy mással. Valójában egy tükör, ami megmutatja neked azokat a rejtett részeidet, melyek elzárnak önmagad teljes megélésétől.

Ahogy fejlődik képzelőerőd, intuíciód erősödik, képes leszel például:

  1. tisztábban rálátni életed szövevényes eseményeire.

  2. a lényegre leszel képes koncentrálni és kiszűrni azokat a dolgokat, melyeknek nincs helyük az életedben.

  3. mivel a kártyák használatakor nem a múltban, vagy a jövőben töltöd idődet, hanem a jelen pillanatában, egyre több figyelmed szabadul fel.

  4. egyre inkább meghallani belső hangodat és figyelni a megérzéseidre.

  5. belső képi világot színesedik, és ha például van gyermeked, mesélni is színesebben fogsz tudni nekik.

  6. kreativitásod növekszik és más kreatív elfoglaltságra is nyitottabbá válsz.

Nem, a kártyák nem varázsütésre fogják megváltoztatni az életedet, ahogyan semmilyen módszer sem, ha nem teszel bele szándékot és a változásra való igényedet. Majd lépéseket.

Apróbb, vagy nagyobb lépéseket, a lényeg, hogy haladj. Ha ezek megvannak benned, akkor a Tarot egy kiváló eszköz ahhoz, hogy minél jobban megnyílj és a vágyott képek, valósággá váljanak életedben.