Az önismeret, az önmegismerés az alapjai az önbizalom és önbecsülés elérésének Az emberek emberemlékezet óta keresik önmagukat és ezt egy igen ismert felirat – a Delphoi jósda felirata – is híven tükrözi, mely így szól: „Gnóthi szeauton – Ismerd meg önmagadat!”. A Delphoi jósok szabályos rejtvényekben beszéltek, és az ember, aki egy egyszerű válaszért ment hozzájuk, csak még inkább összezavarodva távozott onnan.

önbecsülés_cica_oroszlan

Igen, nem egyszerű dolog megérteni az embert magát. Ahhoz, hogy másokat megértsünk, arra van szükség, hogy megértsük önmagunkat és önbizalmat, önbecsülést szerezzünk.

Mit kell tenned ahhoz, hogy elindulj az önismeret útján? Hogy önbizalommal telve tudj tekinteni a jövőbe? Sok mindent lehet ennek érdekében tenni. Nagyon jók az önfejlesztő könyvek, önismereti csoportok, kineziológia és más stressz oldási technikák, a tarot kártya, meditálás és még sok más terület. Igen ezeket meg lehet lépni…, de nem kell elmenned sehová ahhoz, hogy megtedd a legelső lépéseket. Kezd most!!!

Íme néhány tipp:

  • Írj le jó dolgokat önmagadról. Tudom, ez nehéz, de próbáld csak meg. Olyan is lehet, amit te gondolsz saját magadról, de olyan is amit mások mondanak rólad. Ne cenzúrázd ezeket most. Csak írj! Gondolj arra, mikor kicsi voltál, miben voltál jó, mikor dicsértek meg a tanítók, mire kaptál piros pontot stb. Ha nem emlékszel, hát kérdezz!
  • Tervezz. Mi az amit el szeretnél érni? Mit kell azért tenned, hogy elérd azt amit szeretnél? Milyen lépéseket kell megtenned céljaid megvalósításához? Írd le őket lépésenként.
  • Elhatározás. Döntsd el, hogy holnap elkezded az első lépéssel a tervedet, és elindulsz a megvalósítás útján. Ha több terved van, annál jobb. Kezd azzal, amit úgy érzel, a legegyszerűbb lesz kivitelezni, így a sikerélmény sem marad el, és ezzel csak még inkább előrébb léphetsz az önbizalom felé vezető úton.

És még egy kis megerősítés: olvass néhány önbizalom erősítő idézetet is.