Egyre inkább azt veszem észre magam körül a világban, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mit is jelent az, mikor kimondják, vagy csak gondolják:

„Szeretlek!”

Picit mindenkinek mást jelent a szeretet maga, de alapvetően, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni kétféle szeretet létezik: a feltételes és feltétel nélküli szeretet.

Úgy gondolom, mindenki életében előfordul mindkét féle szeretet, csak az nem mindegy melyik milyen súllyal jelenik meg. A cél, a feltétel nélküli szeretet felerősítése (hosszú távon pedig a tisztán feltétel nélküli szeretetben való lét), egy elég egyszerű és közben sokak számára bonyolultnak tűnő módon…önmagunk szeretete által.Na de haladjunk csak szép sorjában.

Mi is az a feltételes és feltétel nélküli szeretet?

A feltételes szeretet alapú kapcsolatokat úgy is jellemezhetnénk, mint amolyan üzleti tevékenységeket. „Ha ezt és ezt megteszed, akkor szeretlek”. Gondoljuk végig, vannak -e ilyen kapcsolataink életünkben? Lehetnek ezek akár szülő, gyerek, rokon vagy akár baráti kapcsolat. Ahol a kapcsolatban folyamatosan megjelenik az elvárás, korlátozás, folyamatos kritizálás életünk menetével, választásainkkal kapcsolatban, de ha megfelelünk az elvárásoknak, akkor béke van, na ez a szeretet a feltételhez kötött. Ez az a fajta szeretet, ahol az emberek akkor szeretnek bennünket, ha azt tesszük, amit mondanak, vagy amit akarnak. Egyszerűen, ha nem illeszkedünk az elgondolt képhez, akkor már nem vagyunk méltóak a szeretetre. Meg lehet nekik felelni úgy (csúnyán szólva), ha megvásároljuk a szeretetüket, tehát azt tesszük, amit elvárnak. Ebben az esetben minden rendben, bennünk azonban üresség, csalódottság és boldogtalanság érzés jelenik meg. Ez egy manipulatív szeretet.

Gondolj csak bele a saját oldaladról megfordítva? Van -e olyan, mikor csak azért teszel meg valamit valaki kedvéért, hogy jobban figyeljen rád, hogy elismerjen, vegyen észre? Ez ugyanaz, csak megfordítva… te szeretnéd kivívni a szeretetét, sajnos azonban ez a feltételhez kötött szeretet olyan féle, amiből sosem elég, mindig kell még még még…amolyan függőséget okoz, a függőségek mögött azonban, mint tudjuk, a félelem van. A félelem viszont nem lehet szeretet.
Akárhogyis, aki csak feltételesen szeret valakit, többnyire csak feltételes szeretet tud kapni cserébe, tehát a kutya, macska vagy kígyó (akárhogy is hívjuk), a saját farkába harap :)
Másrészt, vannak, akik feltétel nélkül szeretnek.

Bátor-Hős Helka 3 hónapos (2012)

Ezek azok az emberek az életünkben, akik igazán szeretnek minket, azért, akik vagyunk, akik mindig támogatnak minket a körülményektől függetlenül. Belenéztél már egy újszülött szemébe? :) na, hát az…az! És belenéztél már egy házi kedvenc szemébe? Kutyád szemébe? Na, hát az is az!

dog-142668_1280 (1)
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértenek velünk, amit mondunk vagy teszünk. Mindannyian követünk el hibákat, és okozunk is fájdalmakat, csalódásokat, sérüléseket másoknak, akkor is, ha nem szeretnénk. Hogy miért, erről majd egy külön cikkben írok, mert ez hosszabb történet. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy akik feltétel nélkül szeretnek, azok nem ítélnek meg, és nem keltenek bűntudatot, félelmet bennünk. Képesek elengedést és megbocsátást gyakorolni, anélkül hogy harag és keserűség lenne lelkükben felénk. Ha valaki felől tiszta szeretet érkezik -akár úgy is, hogy az illető nem tartózkodik a közvetlen közelünkben-, automatikusan érzünk egy boldogságérzést, amolyan erős pozitív rezgést lelkünkben az adott személy felé. Ugye? Érezni lehet, hogy valahol kapcsolódunk hozzá mélyen, és ebben az állapotban nem lehetünk egyedül. Kapcsolódást mondtam és nem kötődést. Ha a kötődés lép be egy kapcsolatba, akkor már belépnek a feltételek is. Kapcsolódni kötődés nélkül, tisztán, szeretetben másokhoz, hatalmas energiákat képes megmozgatni, mely képes emelni minket még a legnehezebb pillanatokban is.

„Szép mese…”-mondhatod magadban, „…de ez kicsit olyan idealisztikusnak hangzik!”


Hidd el, elérhető, de hogyan? Hát úgy, hogy önmagadat kell megtanulnod feltétel nélkül szeretni!
Amíg nem tudod magadat igazán szeretni, addig nem tudod megtapasztalni a feltétel nélküli szeretet mások felé sem, vagy akár az igaz szerelmet sem.
És miért van ez?

Egyszerűen többnyire nem tanultuk meg, hogyan kell szeretni önmagunkat, vagyis pontosítok, tudtuk mikor megszülettünk, csak az elvárások, a több szintről jövő hitrendszerek „kinevelték” belőlünk.
Most gondolj bele, az is, hogy ezt leírom, úgy tűnhet, hogy na micsoda egoista elképzelés, szeretni magunkat. Ezek azonban csak belénk nevelt hitek és fals értékrendszerek, továbbá a kollektív tudattalanból jövő információk, melyek ránk hatnak, hogy manipulálhassanak bennünket.

Gondolj csak bele: ha minden ember rendben lenne teljes mértékben önmagával, akkor mi lenne a sok „életünket jobbá tevő” reklámmal, mint például „ha ezt eszed jobb lesz Neked”, „ ha ezzel mosol, majd jól megnéznek az utcán milyen csinos vagy”, „ha ezt az illatot használod, beléd szeret a szerelmed”.

Tisztában kell lenned hibáiddal is és előnyeiddel is, de ahelyett, hogy hibáidra és kudarcaidra összpontosítanál, tanulj meg koncentrálni előnyeidre, találd meg, mi azt, amitől boldog vagy és teljesnek érzed magad. Nem egy másik emberben fogod megtalálni, csakis önmagadban. Szeretni önmagunkat egy szép kis tanulási folyamat. Önmagunkat nem csak külsőleg kell megtanulni elfogadni, hanem fel kell tárni egész önvalónkat, elismerni, akik vagyunk, elfogadni és szeretni….úgy ahogy vagyunk.

boy-69723_1280 (1)

Azért ne ijedj meg! Ez sem fekete és fehér. Nem úgy zajlik, hogy akkor vagy feltételesen, vagy feltétel nélkül szeretjük magunkat, vagy mást, hanem ez először keveredik, aztán egyre több és több pillanatunk van, mikor a feltétel nélküli szeretet már a meghatározó az életünkben, és beindul az oda-vissza kölcsönösség is. Egyre többször vagyunk képesek szeretni és szeretve lenni feltételek nélkül, ahogy önmagunkat egyre inkább szeretjük… és a világ változni kezd körülöttünk. Amint a feltétel nélküli szeretet körforgásában vagyunk, akaratlanul is olyan embereket vonzzunk magunkhoz, akik ugyanebben az energiában léteznek, de anyagi világunk is ennek függvényében változik. A görcsösség megszűnik az anyagi világ felé, időnk van már megélni életfeladatunkat, hiszen egyre kevesebb félelem energiával kerülünk szembe, jelentsen ez akár embereket, akár helyzeteket életünk körforgásában.
Itt az idő, hogy eldöntsd, melyik szeretet az, amit te szeretnél megélni és élni! Úgy gondolom mindkettőből kaptál már te is, én is, magam részéről a feltétel nélküliség mellett voksolok.
Akkor ez azt jelenti, hogy hipp-hopp minden rendeződik életedben és megszűnnek a negatív élmények és emberek körülöttem?

Hát… ez attól függ, mennyire tudsz magadba nézni és mennyire tudod elfogadni és szeretni önmagad! Egy biztos! Ha rálépsz az útra és kitartasz, biztos lehetsz benne, hogy olyan életed élsz, mely nem csak számodra, de környezeted számára is pozitív élményekkel teli lesz, és elmondhatod: érdemes élned e Földön!

Okés, és van ötlet hogyan kezdjem?

Igen, következzen akkor egy kis gyakorlat, mely segíti az önfejlődésedet: Kattints az alábbi linkre!

Önelfogadás gyakorlat