Faktorok, melyeket feleslegesen hagyunk, hogy stresszt okozzanak mindennapi életünkben.

Először amikor elkezdtem írni a cikket, filozofikusabban kezdtem el írni, lélekről, életfeladatról, stb, aztán elindultam egy gyakorlatiasabb irányba, gondolom nem hiába. Ez az érzés jött, hogy most erről írjak, kicsit kézzelfoghatóbban, hogy gyakorolhasd is életedben, ha úgy érzed.

A mai napon, amikor ezt a cikket írom, esik az eső, fúj a szél, kifejezetten hideg tavaszi idő van. Van, aki ilyenkor rossznak titulálja az időt, és napjában többször visszatérő gondolata, hogy „Mikor lesz már ennek vége?”, „Jaj, milyen pocsék idő van ma, még a hangulatom is rossz lesz tőle”, „…pedig már beterveztem egy kirándulást…”, stb.
Aztán eltelik a nap, még mindig esik, és annak reményében, hogy másnap már sütni fog a nap, álomra hajtja fejét… aztán másnap is esik. Ráfogva az időjárásra pedig, sok minden félbemarad, és tolódik a következő napokra, mert hát „ilyen időben az embernek nincs semmihez sem kedve”. Az eső pedig nem nagyon izgatja magát, csak esik tovább.

Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Történt már ilyesmi veled? Éreztél már hasonlóan? Nem csak az időjárás az a tényező, amin sokan megakadnak, lehet ez akár egy megoldatlannak tűnő feladat a munkahelyen, egy érzelmi válság, ami miatt felhalmozódnak a feladatok.
Esetleg visszahallasz valamit, hogy valaki, valamit mondott rólad, emiatt puffogni kezdesz, elkeseredsz, órákat vesztve ezzel a napodból. Az is lehet, hogy a cipőd sarka törik le, vagy lerobban az autó, pont mikor a legnagyobb szükség lenne rá.
Sorolhatnám a példákat, de szerintem elkaptad a fonalat.
Ezek a történések, emberek, dolgok, az élet útonállói, haramiái, melyek negatív érzéseket, gondolatokat szülnek, függetlenül attól, hogy milyen formában törnek be életünkbe. Ezek az úgynevezett problémák.
Valójában minden ilyesmi, csak egy kiváló indok arra, hogy ne azzal foglalkozz, ami valójában fontos életedben, valódi életcélod és feladatod. A legszebb az egészben, hogy ezek mind belőled fakadnak, tehát te is vagy az, aki változtatni tud rajtuk.
Ezek az útonállók nagyon nagy segítségek is tudnak lenni számodra, hiszen, amint felbukkannak, és tudhatod, hogy, na, most van az a pillanat, amikor terelni szeretnél a valódi lényegről, mint egy juhászkutya.
Rajtad múlik, meddig engeded uralkodni az ilyen érzéseket, embereket, helyzeteket életedben. Rajtad múlik, mit hiszel bizonyos dolgokról, helyzetekről, emberekről.
Vegyünk sorra néhányat, az olyan úgynevezett problémák közül, amik nagyon le tudják szívni az energiáidat, FELESLEGESEN rabolják idődet, és mit is lehet velük tenni.

Itt van például az

IDŐJÁRÁS:
Lehet napsütéses, esős, szeles, havas, stb., de rajtad áll, hogyan állsz hozzá. Mondhatod, hogy az eső rossz, jó, a szél, idegesítő vagy frissítő. Ezek mind csak hitek, és amilyen érzelmet kiváltanak belőled, azért nem az időjárás a felelős. Az időjárás egyszerűen csak olyan, amilyen. Próbálj meg így ránézni egy esősebb, vagy éppen nagyon forró napra, és észreveszed, hogy könnyebben megtalálod az időjáráshoz illő feladataidat is. Egy gyerek például egy sáros, latyakos időben is megtalálja a boldogságot. Neki még nincs olyan hite, hogy az időjárás rossz. Talán tanulni kéne tőlük. :)

Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

ROSSZINDULATÚ EMBEREK, PLETYKÁK:
Vannak, akiknek lételeme a másokon való csámcsogás, vagy akár rosszindulatú pletykák terjesztése. Ők saját életükkel nem elégedettek, ezért mikor másokról negatívan beszélnek, egy pillanatra saját életük válik elviselhetőbbé, „pozitívabbá”. Érdemes velük foglalkozni? Nem igazán. Ha foglalkozol velük, akkor csak erősíted a negativitás energiáját, mert te is rosszul kezded magad érezni, ha leveszed róluk figyelmedet, akkor is csinálják, viszont rád nincs hatással a negativitás. Ez azonban csak akkor igaz, ha valóban nem érzel megbántottságot, frusztráltságot, mérget ilyen esetben. Ha igen, akkor viszont ezeket kell önmagadban megértened és feldolgoznod, hiszen az érzések benned jelennek meg. Amint feldolgozod, azt tapasztalod, hogy „eltűnnek” a negatív kisugárzású emberek az életedből, hiszen te változol, ezáltal változik környezeted is.

FELHALMOZOTT KACATOK:
Nem találsz semmit otthon, rengeteg ruha van felhalmozva, nem tudod már mit hova tettél? Ezért esetleg ideges leszel, mert reggel tovább tart az öltözködés a szokásosnál, ezért elkésel és borul a nap. Tényleg szükséged van a rég kinőtt, vagy már megunt holmikra? Vagy csak azért tartod meg, mert hátha még jó lesz valamire, valamikor! Mikor? Mi lenne, ha egyszer kipakolnád a régit, így teret adhatsz valami újnak az életedben! Ráadásul még akár egy kis pénzt is kereshetsz vele, ha eladod, mondjuk a neten. Vagy akár jótékonykodhatsz is, valaki biztosan örülne a még szép, de általad már megunt daraboknak.

AZ ÓRAIDŐ:
„Jaj, már du 3 óra van, jaj mennyi mindent nem csináltam még meg!” – és hasonló gondolatok előfordulnak mindenkinél. Az időnél legtöbbször az érzés, hogy milyen sok idő, vagy milyen kevés van még valameddig. Emiatt jön a frusztráltság és társai.
Próbálj meg az időre úgy nézni, mint az időjárásra. Ne minősítsd az időt, hanem csak tudatosítsd, hogy van. Oké, du 3 óra van, itt tartok a munkámban stb, mi az, amit még el tudok végezni, stb. Hidd el, megszabadulsz rengeteg nyomástól, mert az idővel felesleges vitatkozni. Inkább hagyjuk csak, hogy minden pillanat megadja a lehetőséget valami újnak.

MINDENNAPOS FŐZÉS (természetesen csak, ha nincs kedved hozzá)
Amennyiben nyűg számodra a mindennapos főzés, miért teszed? Kinek kell megfelelned? Milyen elvárásoknak? Mi az, amin ezek közül változtatni tudsz? Családod van, és jól esik a meleg étel, de fárasztó minden nap főzni? Hát főzz 2 napra például, vagy csináljatok közös főzéseket, vond be a családtagokat, így máris alakítottál egy megszokáson. Nálunk például mikor pizza készül, a család apraja-nagyja kiveszi a részét, és még élvezik is.
INTERNET, EMAIL, FACEBOOK, TV és társai
Az igazi időrablók. Biztos naponta 10x kell megnézni az emailedet? Tuti mindenki bejegyzését el kell olvasni, azokat is melyek nem is érdekelnek, de azért miért ne? Ha nem teszed, úgy érzed valamiről lemaradsz? Az ilyen dolgokkal csak az a baj, hogy nem hagynak teret a tudatban, folyamatos kattogásra késztetik az elmét. Iktass be napi 1 óra friss levegőn való sétát, mindenféle kütyü nélkül. Engedd, hogy megérintsen az élet.
Ez csak néhány dolog, ami valószínűleg feleslegesen vesz el időt és energiát életedben, de ha jól körülnézel, biztos találsz még olyanokat, amik korlátozzák energiáidat. A legjobb, ha úgy próbálod meg megfejteni saját életedben ezeket, ha odafigyelsz érzéseidre, hiszen érzéseid a legjobb iránymutatók életedben.

kép: pixabay.com

Figyeld meg egy napodban, mi az, ami jó érzést kelt, mi az, ami nem. Ami nem, ott gondold végig, miért is csinálod azt a dolgot, ami kiváltja ezt az érzést? Mit hiszel a feladatról, helyzetről? Tudsz bármilyen módon rajta változtatni? Lehet e egyáltalán rajta változtatni? És ha nem, akkor miért feszülsz neki? Nem kéne egyszerűen csak elfogadni, hogy ez van?!

Amint rálátsz életed útonállóira tárgyilagosan, megadod magadnak az esélyt a változtatásra és változásra. Bátorság kell hozzá, és tett. De nyerhetsz vele. Lesz időd élni a saját életed.